top of page

A portréfotózás társai 14.0... Interjú Gazsó Gábor fotográfussal

Tizenkettedik interjú alanyom Gazsó Gábor a páros és portréfotózás királya


Páros fotó kacsákkal
Futás

Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással és azon belül a páros fotózással?


Gyermekkoromban szüleim egy nagy zöld bársonyborítású, rézmetszettel dekorált ládikában őrizgették a családi fotókat. Mindig elvarázsolt, amikor kezembe került, és izgatottan kérdezgettem, hogy ki kicsoda a képeken? Idővel analóg filmes fotókkal én is hozzájárultam, hogy a ládika tartalma tovább bővüljön. Évek elteltével jött a felismerés, hogy mindenkinek van egy „zöld ládikája”, amiben az emlékeit gyűjtögeti: szerelemről, fontos személyekről, barátságokról és nekem is részem lehet abban, hogy ez a ládika sokak életében megteljen gyönyörű emlékekkel.

Dédszüleimnek az esküvői páros fotója mai napig megdobogtatja a szívemet: A 95 évet megélt dédmamámat, aki az 1800-as években született, akit én még személyesen ismerhettem, a fotón láthattam milyen volt, mint menyasszony. Van az életünkben néhány dolog, amit nem elég elmondani milyen volt, – sokkal inkább meg kell mutatni.


Páros fotó napfelkeltében
Napfelkelte

Mi motivál a fotózások előtt?


A pár, a család, aki felkér egy-egy fotózásra életének egy meghatározó pontjához érkezett, amire a legszebb módon szeretnének majd visszaemlékezni. Az érzést, ami ott van egy ölelésben, csókban, egy összenézésben nem fogja az AI legenerálni és a nagybácsi kezében ott lapuló mindent is tudó mobiltelefon sem pótolja azt, amire valójában az embereknek szükségük van: „Halhatatlanná tenni a pillanatot.” Egy jó fotó elsősorban nem technológiai kérdés, hanem látásmód kérdése.

Azok a fotók, amik valódi érzelmeket fejeznek ki és élethelyzetekről mesélnek, azoknak van létjogosultsága a 21. században és azon túl is, – ez az igazi motiváció.


Páros fotó csókkal
Hitvesi csók

Hogyan kerülsz "mood"-ba?


Nálam a „mood” érzéshez több minden hozzájárul: Az előzetes megbeszélések a párral, a helyszín jellege. Esküvő alkalmával a különböző szolgáltatók csapatmunkája. A résztvevők lelkesedése. Az események izgalma.

Mindig igyekszem oldani az emberekben lévő feszültséget és azt az életérzést, ami a magyarok többségében benne van: „Rólam nem lehet jó fotót készíteni!” Aztán kiderül, hogy mégis.

Talán viccesnek hangzik, de az oda út során inspiráló zenéket hallgatok, mi több éneklek. 🙂

Az „itt és most létezik”, – ezért igyekszem tudatosan megélni a fotózás idejét: A technika csak egy dolog, de ami ennél fontosabb, hogy az arcokról rengeteg érzelmet, gondolatot le lehet olvasni és tudom mire kell figyelni egy-egy jó kép érdekében.


Páros fotó a várban
A végtelenbe

Szoktál-e improvizálni?


Alapvetően precíz ember vagyok és igyekszem rákészülni a legnehezebb helyzetre is, de az élet az előre nem várt elemek együtthatója. Egyszer az egyik esküvőn az oldalamon lévő váz úgy megegyengette az asztal sarkát, hogy a vaku azt hittem a borjúpörköltben landol. Ebben a pillanatban vettem észre, hogy már tolják kifelé az esküvői tortát. Gondoltam semmi vész, ezért használok több gépet. Előkapom a másikat és látom, hogy teljesen tele a memóriakártya. Ha világbajnokságot rendeznének fotósoknak kártyacseréből valószínűleg megnyertem volna.


Páros fotó
Pajti

Mi a kedvenc részed a fotózásban?


Esküvői fotózáson a kedvenc részem, amikor a vendégek is megszokják, hogy ott vagyok velük és már egyáltalán nem érzik magukat feszélyezve. Tudnak sírni és nevetni, akkor is, ha felemelem a fényképezőgépet. Ezért már a kezdetektől mindent megteszek azért, pl. hogy ne egy esküvői szolgáltatót, hanem sokkal inkább egy barátot lássanak bennem. Tehát az egyik kedvenc részem nem egy konkrét esemény az adott napon belül, hanem az, amikor látom, hogy mindenféle feszélyezettség nélkül önmaguk tudnak lenni. A másik kedvencem természetesen, amikor átadhatom az elkészült képeket és látom, hogy mennyire örülnek és meghatódnak.


Páros fotó
Karomban

Melyik a legkedvesebb emléked?


Sok-sok kedves emlékem van, de a legjobb, amikor többször is alkalmunk van találkozni: először jegyesfotózás miatt keresnek meg a párok. Majd esküvő fotózás, kismama-, keresztelő, sorba a gyerkőc szülinapi fotózásáig. Így már egész családokat ismerhetek meg. Engem is úgy várnak, mint barátot, aki nem mellesleg jó fényképeket is készít.

A portréfotózás sok összetevős feladat, mint egy jó ételrecept. Imádom az adott hozzávalókból a legjobbat kifőzni!


26 megtekintés0 hozzászólás

Σχόλια


bottom of page